Příběh chleba

Příběh chleba

…aneb jak to všechno vlastně začalo…

 

Chleba peču už opravdu dlouho a peču ho pro naší početnou rodinu vlastně každý den. Natolik jsme si na něj zvykli, že pečení je pro nás už naprostá samozřejmost. Máme dobrý pocit z toho, že víme, co jíme, a že naše děti tímto dostávají kvalitu, kterou potřebují a která je pro jejich přirozený vývoj důležitá. Suroviny, které do chleba dáváme, jsou téměř všechny v BIO kvalitě (zrno špaldy a žita, dýně, slunečnice), do chleba používáme mořskou sůl.

Úplně na počátku pečení chleba, jsem pekla klasické chleby s droždím. Pak přišel obrovský zlom v našem stravování, stali jsme se vegetariány a na nějakou dobu dokonce vegany. V rámci našeho objevování zdravé stravy se nám začal do rukou dostávat první kváskový chleba.

Pečení kváskového chleba a vedení kvásku si vyžaduje každodenní čas a důslednost, pro mě je to rituál, něco, čím začínám den a čím den ukončuji. Je to něco, co už k nám prostě neodmyslitelně patří.

A právě proto, že se tento proces tak plynule zařadil do našeho života a stal se naší radostí, ale také zdravým mlsáním (pro nás např. je chléb s máslem a medem lahůdkou a sladkostí), rozhodli jsme se náš chleba nabízet i vám a zprostředkovat vám tak ojedinělý chuťový zážitek.

Dbáme na kvalitu a proto chceme dodávat chleba v BIO kvalitě.  O tom co je BIO a proč BIO zařadit do svého jídelníčku se můžete dozvědět více informací zde.

Těsně před samotným pečením vždy nameleme čerstvou mouku. Nemusíme tedy mouku skladovat a řešit její případné znehodnocení. Skladujeme  pouze zrno. Zároveň je chleba z čerstvě namleté mouky kvalitativně nesrovnatelně lepší ve srovnání s chlebem, který je upečen z mouky, která je již „uleželá“.

Vedení kvásku je, jak já říkám, tak trochu alchymie. Určitě se dá časem zautomatizovat, ale nejdřív se vůbec musí kvásek vydařit! Vychytat kvásek do vhodné podoby a udržet ho dlouhodobě není tak jednoduché. Těžko se samotný proces zprostředkovává, tak, aby výsledek byl vždy stejný – mnohdy tomu tak úplně není.

Moje cesta ke kvásku nebyla úplně jednoduchá a trvalo mi nějaký čas, než se celý proces vyladil, a to jak proces vedení kvásku, tak samotný upečený chleba. O to víc nahlížím na vedení kvásku i pečení chleba s pokorou. Vždy zásadně tvořím v dobrém rozpoložení. Jsou to jedny z těch chvil, kdy tvořím opravdu v tichosti, v pozadí s příjemnou hudbou (tak jako když tvořím obrazy a jsem napojena na jiné sféry). Je to pro nás rituál. Samotná příprava a pečení kváskového chleba je pro nás nádherný tvůrčí proces, mám ho opravdu hodně ráda. Tady u nás na Mořince si pečení chleba užívám opravdu nejvíc. Věřím a vnímám, že sem,  do našeho stavení, tento rituál prostě neodmyslitelně patří. Vytváří zde jakousi rodinnou tradici a něco, co má pro nás jako rodinu svůj hluboký význam a vyšší smysl. Je to pro nás návrat k přirozenějšímu a zdravějšímu způsobu života.

Od té doby, co jsme začali péct chléb pro vás, jsme se do výroby chleba skutečně zapojili jako rodina. Tento fakt mě velmi těší, protože bez podpory mé rodiny, mého muže a našich dětí, by to bylo vše jen obtížně realizovatelné. Zvláště, když náš chléb má u vás všech tak pozitivní odezvu a vás, kteří se nemůžete svého chleba v určitý den již dočkat, přibývá.

Zvuk mlýna, vůně mouky a vůně chleba je už vůní našeho domova. Večer nebo lépe řečeno v noci, když většina lidí začíná odpočívat a obloha je posetá hvězdami, venku je hluboké ticho a celé okolí se chystá k odpočinku, tak právě v tento okamžik přichází naše kouzelná doba tvoření, kdy se já a můj muž v různých etapách na chlebu spolupodílíme, vzájemně se v tvůrčím procesu doplňujeme a inspirujeme. Ráno, když se vše začíná už pomalu probouzet k životu a náš pohled přitáhnou řady čerstvě upečeného chleba, který má již své čekající majitele, kteří se právě chystají vykročit do nového dne, tak se dostaví pocit radosti a naplnění. Každý chléb je pro nás originální, každý si hýčkáme až do chvíle, než doputuje ke svému majiteli.  V tu chvíli pro nás sice končí jedna etapa naší tvorby, ale už v mezičase se rodí pomalu etapa druhá, která vede ke vzniku dalšího nového chleba.  Víme, že to, co děláme, má svůj smysl. Našli jsme něco, co nás nesmírně a hluboce naplňuje a obohacuje. Věříme, že tvůrčí proces, který probíhá kolem chleba, ze svého chleba doma ucítíte. 

Přejeme Vám, abyste s naším chlebem ochutnali nejen samotný chléb, ale i atmosféru, ve které byl vytvořen. Aby ten dávný způsob pečení chleba pohladil Vaší duši i chuťové pohárky a dokázal Vám zprostředkovat právě onen ojedinělý rituál.