Rizoto na kari s tempehem

ryzebulgurtempehmungo2Rizoto na kari s tempehem, naklíčenými mungo fazolkami a řeckým salátem patří mezi nejoblíbenější jídla našich dětí. Tentokrát jsem však vařila rýži spolu s bulgurem v poměru asi 1:1 a výsledek byl chuťově velice vyvážený. Oblíbenou přílohou je pak naklíčené mungo, které dodá jídlu živost nejen od pohledu, ale také z hlediska navýšených živin, které se právě díky klíčení násobí.


Rýže se dá různě kombinovat, nejpříhodnější pro zdraví je však rýže natural. Jíme však také kromě rýže celozrnné velmi chuťově vyváženou rýži basmati, jasmínovou nebo tříbarevnou aj.
Rýži i zeleninu vařím zvlášť a ve finále vše promíchám. Rýže je vždy hotová, pokud je měkká a voda, v které se vařila se z hrnce vyvaří.  Z rýže vodu nikdy neslévejte, přišli byste o cenné minerály a vitamíny. Většinou se rýže vaří v poměru rýže:voda 1:2, rozdíl je však mezi plynovým a elektrickým sporákem. U plynového je poměr vody  při vaření rýže trochu vyšší spíše 1:2,5-3.

Ingredience:
• Olivový olej
• Koření: drcený kmín, mořská sůl, malý plátek mořské řasy, koření jako třeba kari a čarodějka bez glutamátu sodného
• zeleninový sušený vývar Wurtzl nebo Alnatura
• Umeocet
• Sójová omáčka (pouze kvalitní fermentovaná)
• zelenina: cibule, mrkev, paprika, čerstvé rajče, cuketa (ze zeleniny lze dát cokoliv, co máte doma).
Další alternativou, kterou lze lze jídlo zpestřit jsou sušená rajčata a olivy.

Postup: Na oleji zpěníme cibulku, přidáme sůl, kmín, přidáme nakrájenou zeleninu, koření a podlijeme vodou. Necháme chvilku povařit.

K jídlu podáváme čerstvou zeleninu na způsob řeckého, ale i jiného salátu, zdobíme rukolou a naklíčenými mungo fazolkami.

Doba přípravy: 30 minut

Článek nebo jeho části je možné sdílet v nezměněné podobě, pokud k němu budou připojené: zdroje, aktivní odkaz na náš web www.archanamori-nce.cz a tento dodatek. Děkujeme!

Sdílej:Share on Facebook