Jak se peče u nás doma

Mikca3Občas se setkáváme s otázkou, zda ještě pečeme ten náš kváskový chléb a co vlastně teď tedy děláme?
A tak myslím, že nazrál čas k tomu, nahlédnou kousek blíž k nám a zjistit, jak to tedy je.

V tuto chvíli pečeme chléb víceméně jen pro nás. Napečeme si přiměřenou zásobu chlebů na týden, protože dobře zabalený kváskový chléb dlouho vydrží a tak tento proces opakujeme až ve chvíli, kdy nám naše zásoby chleba dojdou.
Pečení chleba nás stále baví. Snad je to i tím, že se nám vrátil pocit lehkosti do celého toho pekařského procesu. Více si to užíváme, tak jako tomu bylo již na počátku našeho pečení, když jsme pekli jen pro nás a pro pár místních lidí. Vůně chleba se při pečení šíří nejen po celém domě, ale i do blízkého okolí (i když bych řekla, že i do vzdálenějšího okolí, dle toho, co slyšíme od některých kolemjdoucích, jak vůně údajně putuje ještě daleko z kopce dolů). Pro nás je tu samozřejmě dobrý pocit z toho, že víme, co jíme, protože víme, jaké suroviny na chléb používáme.
A tak, pokud chceme mít na stole kvalitní chléb, tak nezbývá, než namlít mouku, připravit kvásek (ten musí být samozřejmě doslova vymazlený, protože nebýt jeho, nepovedlo by se vůbec nic) a upéct chleba.
Ale než se chleby dostanou vůbec do pece, je nutné udělat opravdu ještě hodně kroků a chléb musí projít rukama opravdu několikrát.

A kdo u nás ten náš kváskový chléb nyní vytváří? Záměrně nepíšu „peče“ a hned zjistíte proč…
Tento proces si u nás doma doslova zamiloval náš téměř devítiletý syn Mikulášek. Jeho neskutečná pracovitost dojme lidi, kteří ho poznají, protože tu on dokáže dát do všeho, co dělá a většinou se každé činnosti, která se u nás dělá, aktivně účastní. Mít tolik energie, pečlivosti, elánu, nadšení, ale především trpělivosti v jeho věku je až neskutečné. Nezapomenu na dobu ořechových chlebů, kdy se ořechy musí ručně třídit. Je to tak trochu hra na Popelku, je nutné každý ořech zkontrolovat, aby tam nezůstala žádná skořápka a pak „přiměřeně“ nasekat. Vše samozřejmě ručně a nejlépe hodně rychle. V té době dokázal Mikulášek třídit ořechy i 4 hodiny v kuse, bez jediné přestávky. A nebylo možné ho od této činnosti dostat, protože ho to moc bavilo a chtěl si dokončit, co začal. Dnes si přesně s takovým zápalem zabral přípravu chlebů již od samotného zadělání těsta, až po finální zdobení chlebů. Většinou se mi podaří vyprosit si tvorbu alespoň 2 chlebů, ale to už i tak celkem trpí, že mu pomáhám a nemůže si to celé udělat sám. Zažil totiž už pocit radosti, když se tak pracné dílo podaří, a odezva na jeho vlastní upečený chléb je více jak pozitivní.

Velmi mě těší, že všechny naše starší děti dokáží kváskový chléb také sami vytvořit. A tak to vypadá velmi slibně, protože náš chléb se přenese pravděpodobně i do dalších generací…

Pokud si stále ještě svůj vlastní chléb nepečete, doporučuji shlédnout následující pořady, věřím, že vás přesvědčí o tom, že není nad to mít svůj vlastní chléb, u kterého víte, co jíte.
Zjistíte kolik zbytečných surovin se dnes do pečiva používá a že v rohlíku najdete kromě jiného třeba i sádlo (tím se rohlík dostává ze seznamu jídelníčku vegetariánů).

odkazy:
http://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10002266-pecivo-1-mlyn
http://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10002412-pecivo-2-rohliky-a-sumava
http://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10002460-mala-pekarna

Článek nebo jeho části je možné sdílet v nezměněné podobě, pokud k němu budou připojené: zdroje, aktivní odkaz na náš web www.archanamori-nce.cz a tento dodatek. Děkujeme!

Sdílej:Share on Facebook