Jáhelné nočky v mrkvovém krému

1-mrkvová polévka sypaná mákem4Polévka, která má lehkost a nezapomene zasytit. Jáhelné nočky jsou pro tuto polévku skvělým doplňkem. Pokud jí děláte v chladném období nezapomeňte si jí zpestřit zázvorem nebo bílým pepřem.






Ingredience:
• 6 ks mrkve
• 1 cibule
• olivový olej
• Wurtzl (sušený zeleninový vývar)
• umeocet
• sójová omáčka (kvalitní fermentovaná)
• Koření: mořská sůl, bylinky, pepř, mořská řasa, zázvor

Postup: Na oleji zpěníme cibulku, přidáme sůl, promícháme a přidáme nakrájené mrkve, přidáme zeleninové koření Wurtzl, přidáme vodu a povaříme. Po uvaření cca 15 minut vše rozmixujeme, lze dochutit, ale spíše jen dekorativně nazdobit sójovou omáčkou. Na talíři zdobíme mákem. Podáváme s celozrnným kváskovým chlebem.

Recept na jáhelné nočky
Jsou výbornou a bezlepkovou alternativou knedlíčků. Výborně se hodí do polévek, ale také jako samostatná příloha v hlavním menu. Já je s oblibou používám do různých polévkových krémů.
Ingredience:
• 1 hrnek jáhel
• 1 vejce
• 1 polévková lžíce mouky (nemusí být)
• hrst čerstvé nasekané petrželky
• Koření: mořská sůl, bylinky (libeček aj.), muškátový oříšek

Postup: Jáhly je nutné před samotným vařením několikrát spařit(3-4x). Vaříme je ve vodě v poměru 1:2 (jáhly:voda) do husté kaše. Jáhly při vaření nemíchejte, začaly by se připalovat!
Vzniklou směs necháme vychladnout, poté přimícháme zbylé ingredience, které nám nočky ochutí a tvarujeme malé kuličky velké cca 5cm. Vkládáme je do vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou nahoru jsou hotové. (Nevařte je však déle než 5 minut.)

Celková doba přípravy: 40 minut

Článek nebo jeho části je možné sdílet v nezměněné podobě, pokud k němu budou připojené: zdroje, aktivní odkaz na náš web www.archanamori-nce.cz a tento dodatek. Děkujeme!

Sdílej:Share on Facebook